Quesadilla z kurczakiem z naleśników bezglutenowych

Quesadilla to jedno z tradycyjnych dań meksykańskich. Robi się ją z pszennych tortilli, sera i innych dodatków - mięsa i warzyw. Ja czasami używam kukurydzianych bg tortilli lub naleśników. Naleśniki są delikatniejsze, ale też się świetnie sprawdzają.
Farsz może być dowolny - grillowany kurczak, wołowina, warzywa. Quesadilla zazwyczaj jest pikantna a jej ostrość łagodzi gęsta śmietana położona obok.
Spotkałam się z różnym podaniem quesadilli. Najczęściej są to dwa placki a między nimi farsz lub też jedna tortilla wypełniona farszem i złożona na pół.
Głównym składnikiem jest dobry gatunkowo, łatwo topiący się ser żółty.





Składniki:

kilka naleśników (ja do tych dodałam ponad 2 łyżki skrobi kukurydzianej i dolałam odrobinę mniej płynu - żeby były twardsze)
ser żółty
kilka pieczarek
1 smażony filet z kurczaka
1 papryczka chilli
gęsta śmietana

Przygotowanie:

Pieczarki pokroiłam w plasterki a papryczkę w talarki. W naczyniu do quesadilli (lub na patelni) ułożyłam naleśnik. Na nim ułożyłam pieczarki, pokrojonego w kostke kurczaka, papryczkę i posypałam serem; przykryłam drugim naleśnikiem. Zamknęłam naczynie do quesadilli. Jeżeli używamy patelni przykrywamy naleśnik ciężkim talerzem. Po 2-3 minutach przewracamy danie na drugą stronę. Podajemy z gęstą śmietaną, bez dodatków.
Smacznego!

Etykiety: , , , , ,