Niesamowicie delikatne. Mięciutkie. Przepis nie mój, zawiera co prawda gumę ksantanową, ale zmniejszyłam jej ilość do minimum, ale dla mnie prawie idealne. Nie zawierają mąki kukurydzianej.
Składniki:
1 szklanka mieszanki mąki ryżowej
2 duże jajka
1 1/2 szklanki niezbyt tłustego mleka (ja do szklanki mleka 3,2% dolałam wodę)+1-2 łyżki mleka (do dolania przed smażeniem)
3 łyżki roztopionego, troszkę ostudzonego masła (ja roztopiłam masło na patelni, potem nie musiałam smarować patelni tłuszczem podczas smażenia naleśników)
cukier, sól, wanilia – w zależności od przeznaczenia naleśników
Przygotowanie:
Składniki wymieszałam ze sobą (oprócz dodatkowego mleka) i odstawiłam na niecałą godzinę do lodówki. Naleśniki smażyłam na patelni, na której wcześniej topiłam masło – dzięki temu nie musiałam używać dodatkowego tłuszczu. Tak przygotowane surowe ciasto można przechowywać w lodówce do 2 dni.
Przepis pochodzi ze strony http://glutenfreerecipebox.com/gluten-free-crepes-ii/Etykiety: bez glutenu, bez kukurydzy, naleśniki