MĄKA KOKOSOWA, MLEKO KOKOSOWE Z WIÓRKÓW KOKOSOWYCH
1 1/4 szklanki niesłodzonych płatków, wiórków kokosowych
4 szklanki przegotowanej letniej wody
Wiórki kokosowe zalałam wodą i odstawiłam na noc. Kokos napęczniał, wchłonął praktycznie całą wodę. Miksowanie zaczęłam od małej prędkości powoli zwiększając obroty; można pulsacyjnie. W czasie miksowanie powstaje tłuste słodkie mleko kokosowe. Gęstą, gładką masę przecedziłam przez gęstę sitko. Mleko przelałam do butelki a to co pozostało - biały proszek kokosowy, wysypałam na blaszkę. Blaszkę włożyłam to piekarnika nagrzanego do 90 st C. Im mniejsza warstwa kokosa tym szybciej uzyskamy suchy proszek. Mi suszenie zajęło około 2 godzin.
Niedawno robiłam
mleko kokosowe ze świeżego kokosa. Z suszonych płatków kokosowych jest smaczniejsze, bardziej słodkie, tłuste. Do porannej kawy nieco za tłuste.
Korzystałam z książek