Kolejna przyprawa do piernika. Jest łagodniejsza od przyprawy do piernika na bogato, równie aromatyczna i łatwa do przygotowania w domu. Pochodzi z przepisu na Piernik staropolski ze strony palce lizać, a przyprawa do piernika jest autorstwa właścicielki bloga.
Ja nie dodałam jedynie liścia laurowego, ponieważ mam w domu jedynie świeże.
Jak napisałam przy wcześniejszym przepisie, przygotowując w domu mieszankę do piernika, mamy pewność, że nasza przyprawa jest wolna od glutenu, nabiału (zależy jakie i gdzie kupimy przyprawy), konserwantów. Możemy dodać więcej ulubionej przyprawy a dać mniej (lub nie dodać wcale) tej, której nie lubimy lub jej zapach nas drażni.
Mi w spisie przypraw brakowało anyżu, pomyślałam, że dodam go, jeżeli smak będzie mało spójny, ale w tej mieszance akurat anyż jest zbędny.
Składniki:
50 g cynamonu
50 g kardamonu (ja dodałam 10 g zmielonego kupnego i 30 g w strączkach)
15 g mielonych goździków
15 g suszonego imbiru
10 g ziela angielskiego
10 g gałki muszkatołowej
8 g pieprzu
4 g ziaren kolendry
Przyprawy zmieliłam w młynku do kawy, ponieważ przy ostatniej próbie ucierania przypraw moździerz mi się złamał... Zmielone przyprawy przesiałam przez gęste sito i przesypałam do słoiczka.
Etykiety: bez glutenu, przyprawa do piernika, zrób to sam