Jeszcze niedawno narzekałam na upały i słupki powyżej 100 st, a teraz marznę przy 75 i lekkim wietrzyku. No tak, 24 st C to powód do narzekania przecież... Żeby nie marudzić postanowiłam zrobić rozgrzewającą, nieco pikantną zupę krem z brokułów. Z jajkiem i awokado, od którego zdaje się jestem ostatnio uzależniona. Zupa wyszła doskonała, pikantna, idealnie zielona! Szkoda, że moi synowie się na nią nie skusili a mąż musi obejść się smakiem.
Moja zupa jest raczej skromna - składa się z warzyw i wody, nie dodawałam bulionu mięsnego i nie podsmażałam warzyw ani cebuli na oleju czy maśle. Wiele przepisów mi podpowiadało taki wariant dla podniesienia smaku i walorów zupy... Nie dodałam też całego wywaru, zależało mi na gęstym kremie. Łyżka w nim co prawda nie stała, ale krem był gęsty i aksamitny. Mój blender fajnie się sprawdził. Jeżeli Wasz nie zmiksuje wszystkiego a chcecie gładką zupę - można ją przecedzić, ja tak robiłam z blenderem o małej mocy.
Składniki:
1 mały brokuł (mój miał około 400 gram, odrobinę mniej)
2 małe marchewki
1/2 średniej pietruszki
2-3 plastry selera
1/2 niedużej cebuli
1-2 ząbki czosnku
2 małe ziemniaki
sól, pieprz w ziarnkach, kozieradka w ziarnkach, liść laurowy, ziele angielskie
jajko, awokado, wędzona papryka (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Brokuły dzielę na różyczki, łodygi kroję w kostkę i myję. Czekają na swoją kolej.
Przygotowuję wywar. Do garnka wkładam pokrojone warzywa - marchewkę i ziemniaki w mniej więcej równe części, pietruszkę, seler, cebulę, czosnek, dodaję przyprawy, wlewam około 3-3,5 l wody. Brokuły dodaję wtedy, kiedy marchewka mięknie.
Gotową zupę partiami miksuję w blenderze na gładki, aksamitny krem. W zależności od tego jak gęsty krem chcemy tyle dodajemy wywaru. Zwracajmy też uwagę na przyprawy - jeżeli nie chcemy bardzo ostrej zupy, nie wrzucajmy ziarenek pieprzu do blendera. Ja nie blendowałam marchewki. Płyn zawsze można dolać i rozrzedzić zupę, zagęścić jest trudniej.
Można dodać kleks ze śmietany, bezglutenowe grzanki. Ja lubię tę zupę z jajkiem, najlepiej ugotowanym na miękko i z awokado lub posypaną natką pietruszki i wędzoną papryką.
Smacznego!
Etykiety: awokado, bez glutenu, bez nabiału, obiad, zupa, zupa z brokułów, zupa-krem z brokułów