Bezglutenowe ciasto czekoladowe bez jajek i mleka

Ciasto pochodzi z książki Nicole Hunn Gluten free on a Shoestring quick and easy. Nie zawiera jajek ani mleka. Ma ciekawy smak i jest wilgotne, delikatne i szybkie w przygotowaniu.
Mi nie wyrosło za bardzo, już chciałam spisać je na straty i zrobić z niego pralinki lub ziemniaczki, kiedy moi domownicy dosłownie się na nie rzucili.
1 szklanka to 237 ml.



Składniki:

210 g mąki bg, np. takiej (1 1/2 szklanki)
3/4 łyżeczki gumy ksantanowej (nie dodałam, pominąć jeżeli jest w składzie mieszanki kupnej)
1 szklanka cukru (ja dałam nieco więcej niż 1/2 brązowego cukru)
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczki proszku do pieczenia (autorka sugeruje sodę, ja nie miałam)
20 g niesłodzonego kakao (1/4 szklanki)
6 łyżek oleju
1 łyżka białego octu winnego
1 łyżeczka czystego ekstraktu waniliowego (ja dodałam pomarańczowy)
1 szklanka wody o temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzałam do 180 st C, foremkę 22,5 cm x 12,5cm (lub okrągłą 22 cm) wysmarowałam tłuszczem.
W sporej misce wymieszałam suche składniki. Powoli dodałam olej, zapach, ocet i wodę. Przełożyłam ciasto do foremki i piekłam 40 minut (autorka zaleca 25-30). Studziłam kilka minut w foremce a później na kratce.
Smacznego!

Etykiety: , , , , , , , , , , , ,