Spód do pizzy bezglutenowej

Miłośników pizzy nie brakuje. Nie widzę powodów, żeby osoby na diecie bezglutenowej miały z niej rezygnować. My pizzę jemy często, czasami zamawiamy, ale ta domowa smakuje najlepiej. Z ulubionymi składnikami i zawsze gorąca.
Ja zmodyfikowałam przepis znaleziony w internecie. Dałam mniej oliwy i więcej wody.







Składniki:

3 szklanki (420 g) mąki bezglutenowej (1 szklanka mąki ryżowej, 1 szklanka miksu bg, po 1/2 szklanki mąki z tapioki i skrobi kukurydzianej)
1 1/2 szklanki wody
1/4 szklanki oleju
5 łyżeczek aktywnych drożdży
szczypta soli
szczypta cukru
1 1/2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

Siemię lniane zalałam gorącą wodą i odstawiłam na bok. Do małej miski wsypałam drożdże, wlałam 1/2 szklanki wody, olej i dodałam cukier. Wymieszałam składniki i odstawiłam na bok.
W dużej misce wymieszałam mąki z solą. Dolałam pozostałe zawiesiny i wodę. Za pomocą drewnianej łyżki zamieszałam ciasto. Piekłam pizzę na kamieniu do pizzy w 200 st C przez 6 minut.
Smacznego!

Bezglutenowo z mąką ryżową

Etykiety: , , , , , , ,