Bardzo lekka mieszanka mąk. Pochodzi z książki The gluten free gourmet bakes bread Betty Hagman.
Piekłam z tej mąki bułeczki hamburgerowe i chleb (ten).
Do zrobienia tej mieszanki użyłam mąki ryżowej słodkiej, kleistej i zmielonej w domu. Mieszam te mąki w równych proporcjach lub słodkiej i klejącej w równych a mielonej w domu podwójną porcję.
Potrzebna jest MĄKA ziemniaczana, nie skrobia. W Polsce nie znalazłam mąki ziemniaczanej. Jest ona mylona ze skrobią ziemniaczaną. Mąka ziemniaczana odpowiedzialna jest za utrzymanie wilgoci w wypiekach.
Składniki:
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki z tapioki
1 szklanka skrobi kukurydzianej
1 łyżka MĄKI ziemniaczanej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą bardzo dokładnie. Przechowujemy w szczelnym naczyniu w ciemnym i suchym miejscu, najlepiej w lodówce.Etykiety: bez glutenu, bez gumy ksantanowej/guar, bez nabiału, bez orzechów, maka ryżowa, mąka z tapioki, mieszanka mąk, mieszanka mąk do pieczywa