Tajska sałatka z ogórka

Świeża, smaczna, szybka. Wzorowałam się na przepisie z tej strony. Wprowadziłam kilka drobnych zmian. Doskonale sprawdza się jako dodatek do trochę bardziej ostrych mięs.
Użyłam zwykłych ogórków, nie wycinałam z nich nasion, zamiast orzechów dodałam prażone nasiona sezamu, ocet ryżowy zamieniłam na octem różanym.




Składniki:

1 spory świeży ogórek
2 cebulki szalotki
1/2 pęczka świeżej kolendry
1 ząbek czosnku
1-2 łyżeczki octu ryżowego (u mnie różany)
1 łyżeczka sosu rybnego
szczypta cukru
szczypta soli
szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego)
2-3 łyżki oliwy
1-2 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Ogórka pokroiłam w kostkę, kolendrę posiekałam, czosnek przecisnęłam przez praskę, cebulkę drobno posiekałam. W niedużej miseczce wymieszałam ocet, sos rybny i sok z cytryny z solą i cukrem, dodałam czosnek i cebulkę. Gotowy sos dodałam do pokrojonego ogórka, wsypałam sezam, kolendrę i całość polałam oliwą.
Smacznego!

Etykiety: , , , , , , ,