Szybka sałatka z ciecierzycy, jarmużu i mięty. Kolorowa i aromatyczna.
Ciecierzycę trzeba namoczyć co najmniej 6 godzin wcześniej.
Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 szklanka pokrojonego jarmużu
1 średni ogórek (ok 170 g)
130 g pieczonego lub gotowanego kurczaka
1 papryka pomarańczowa
garść oliwek (u mnie czarne)
pół pęczka świeżej mięty
Sos:
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki octu winnego lub ryżowego (u mnie różany)
1/4 szklanki oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ciecierzycę opłukałam i zalałam 3 szklankami zimnej wody i odstawiłam na noc. Rano przepłukałam ją jeszcze raz, odcedziłam i zalałam 3 szklankami zimnej wody. Dusiłam ją 45 minut pod przykryciem. Bywa że trzeba gotować cieciorkę nawet 1,5 godziny. Ogórka, paprykę i kurczaka pokroiłam w kostkę mniej więcej wielkości ciecierzycy. Z jarmużu wykroiłam zgrubiałe nerwy i bardzo drobno pokroiłam. Oliwki pokroiłam w plasterki a miętę posiekałam. Przygotowałam sos: czosnek przecisnęłam przez praskę, dodałam ocet, sól i pieprz, zamieszałam. Kiedy sól się rozpuściła dodałam oliwę. Warzywa i mięso polałam sosem i dokładnie wymieszałam.
Smacznego!
Etykiety: ciecierzyca, jarmuż, kurczak, mięta, ogórek, oliwki, sałatka