Proste zamienniki nabiału

Wiele osób, które są na diecie bezglutenowej, boryka się również z dietą bezmleczną i bezjajeczną. U nas takiego problemu nie ma, aczkolwiek sama staram się nie przesadzać z ilością nabiału w diecie. Moje dzieci codziennie jedzą płatki na mleku lub piją kakao, dlatego gdzie mogę - np. w wypiekach staram się zamieniać mleko krowie (i jego pochodne) kozim lub roślinnym. Do tej pory zamiennie stosowałam wodę lub mleko migdałowe (które bardzo nam nie smakuje). Czasami jest tak, że przepis wyglada ciekawie, ale nie mamy w domu jakiegoś składnika. Niedawno znalazłam fajną rozpiskę co czym mozna zastapić. Większość zamienników będzie zapewne znana i stosowana, ale może coś się przyda. Spis zamienników pochodzi z magazynu Simply gluten free magazine http://simplygluten-free.com/glutenfreemagazine/subscribe/ . Magazyn zawiera głównie reklamy produktów bezglutenowych dostepnych w Stanach. Niemniej jednak zdarzają się fajne artykuły czy przepisy.


1 szklanka mleka:

1 szklanka mleka ryżowego
1 szklanka mleka kokosowego
1 szklanka mleka migdałowego
1 szklanka mleka sojowego
1 szklanka wody

1 szklanka mleka pełnotłustego:

1 szklanka mleka ryżowego + żółtko jajka
1 szklanka wody + żółtko jajka


1 szklanka maślanki:

1 szklanka zwykłego mleka ryżowego (lub sojowego) + 1 łyżka soku z cytryny (lub octu winnego jabłkowego) - ostawiamy na 5 minut aż skwaśnieje
1 szklanka jogurtu wegańskiego + 1 łyżka soku z cytrynu lub octu winnego jabłkowego - odstawiamy na 5 minut aż skwaśnieje

1 szklanka jogurtu:

1 szklanka jogurtu kokosowego (z mleka kokosowego)
1 szklanka jogurtu ryżowego (z mleka ryżowego)
1 szklanka puree owocowego
1 szklanka musu jabłkowego

8 łyżek masła (113 g)

1/3 szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1/3 szklanki oliwy z oliwek (nie do pieczenia)
8 łyżek margaryny roślinnej

1 szklanka śmietany kremówki:

1 szklanka pełnotłustego mleka kokosowego
2/3 szklanki mleka roślinnego + 1/3 rozpuszczonej margaryny (masła roślinnego, oleju kokosowego, rzepakowego lub oliwy z oliwek)

1 szklanka śmietany typu light:

1 szklanka light mleczka kokosowego

1 szklanka syropu kukurydzianego:

1 szklanka miodu
1 szklanka syropu z agawy
1 szklanka syropu klonowego

1 białko:

1 łyżka czystego agar agar rozpuszczona w 1 łyżce wody, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie ponownie ubijamy

1 jajko:

3 łyżki niesłodzonego musu jabłkowego + 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 
1 łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki wody - mieszamy razem i po 5 minutach po połączeniu powstaje żel
1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg) + 1 1/2 łyżki wody + 1 1/2 łyżki oleju
3 łyżki rozdrobnionego banana
3 łyżki puree owocowego + 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bg)
4 łyżki rozdrobnionego w blenderze tofu + 1 proszku do pieczenia (bg)
3 1/2 przygotowanej żelatyny wg opisu na opakowaniu


Etykiety: , , , , ,