Domowe lody - stracciatella, bez jajek

Lody - najsmaczniejsze te domowe. Zawsze uważałam, że najlepsze są te z dużą ilością żółtek, koniecznie z creme anglaise. Dzisiaj zrobiliśmy lody bez jajek, ale za to z ogromną ilością czekolady. Lody kremowe z chrupiącymi czekoladowymi płatkami. Czego chcieć więcej?
Lody szybkie - nie wymagają zabawy z creme anglaise, chłodzenia przed wlaniem do misy. U mnie nawet pojemnik na masę lodową chłodził się dosłownie 5 minut. Potrzebowałam natomiast duuużą ilość kostek lodu. W Polsce lody robiłam misą Kitchen Aida i byłam zadowolona. Teraz jestem właścicielką maszynki do lodów Nostalgia. Mimo że jest więcej bawienia się z przygotowaniem maszyny to lody są smaczniejsze niż w maszynce do lodów Kitchen Aida. Przepis pochodzi z książeczki dołączonej do maszynki, ja zrobiłam połowę porcji i nie dodałam wanilii a zastapiłam ją czekoladą. W przepisie jednym ze składników było half-half, które my zastąpiliśmy większą ilością śmietanki i mlekiem.



Składniki:

4 1/8 szklanki mocno schłodzonej śmietany 36%
1 1/8 szklanki mocno schłodzonego mleka
1 szklanka cukru
150 g czekolady

Przygotowanie:

Czekoladę drobno posiekałam. Śmietankę, mleko i cukier połączyłam ze sobą za pomocą miksera - chodzi tylko o rozpuszczenie cukru. Do schłodzonej misy wlałam masę, dodałam czekoladę i włączyłam maszynę. Schłodzone lody, u mnie gotowe do jedzenia, przełożyłam do pojemnika i schowałam do zamrażarki.
Zamiast czekolady mozna dodac orzechy, owoce, bakalie. Co kto lubi, my lubimy czekoladę.
Smacznego!


Etykiety: , , , , , ,