Pieczone udka kurczaka w musztardzie

Przepis pochodzi z forum cincin. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu. My zaadaptowaliśmy recepturę do naszych możliwości czasowych i zawartości spiżarki. Całość przygotował mój mąż, który przyznał rację powiedzonku - zawsze smakuje danie lepiej, jeśli ktoś je dla nas przygotuje... Mięso było delikatne, soczyste, aromatyczne. Musztarda, soki z mięsa i niewielka ilość oliwy utworzyły aromatyczny sos.




Składniki:

4 udka z kurczaka
2-3 łyżki musztardy
8 plastrów boczku - my wykorzystaliśmy szynkę parmeńską
sól
świeżo mielony pieprz
papryka mielona
oliwa

Przygotowanie:

Mięso należy oczyścić, osuszyć i podzielić na dwie części. W misce wymieszać musztarde, oliwę i przyprawy. Udka marynować kilka godzin lub (tak jak my) zostawić w temperaturze pokojowej na około godzinę. Po tym czasie udka zawinąć w boczek lub szynkę i piec przez godzinę w 180 st. C.

Etykiety: , , ,