Lane kluski bezglutenowe

Lane kluski z rosołem albo pomidorową... Niebo w gębie. Najsmaczniejsze i najlepsze robiła babcia mojego męża. Babcia robiła je ze zwykłej mąki kukurydzianej. Mi, mimo wielu prób, nigdy takie nie wyszły. Metodą prób i błędów opracowałam własną recepturę. Jest całkiem inna od babcinej, ale smaczna i nam odpowiada.


Składniki:

3 jajka
1/2 szkalnki skrobi kukurydzianej
1/3 szklanki mąki z ryżu kleistego
2-3 łyżki wody
szczypta soli

Przygotowanie:

W garnku zagotowałam wodę.
Jajka rozkłóciłam w średniej wielkości misce. Stopniowo dodawałam mąki. Na koniec wlałam wodę. Jeżeli gęstość ciasta wam nie odpowiada można dodać wodę lub mąkę. Na wrzącą wodę cienkim strumieniem wlewałam ciasto. Kluski gotowałam 2-3 minuty. Odcedziłam je jak makaron.
Smacznego!

Etykiety: , ,