Kakaowy bezglutenowy piernik, bezmleczny

Kolejny przepis na piernik. Tym razem bezmleczny. Nie byłabym soba, gdybym nie wprowadziła kilku zmian. nie dodałam oczywiście gumy ksantanowej, zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia i sody. Żałuję, że nie zmniejszyłam ilości cukru lub syropu z miodem. Zmniejszyłam troszke ilość mielonego imbiru, dodałam mielone goździki a zamiast kardamonu (którego nie miałam, a gdybym miała to też bym dodała) dałam gałkę muszkatołową. Zamiast mleka roślinnego dodałam wodę, można użyć sok pomarańczowy lub jabłkowy.
Przepis pochodzi ze strony.







Składniki:

1 szklanka (144 g) mąki z brązowego ryżu (oryginalnie mąka z sorgo)
3/4 szklanki (88 g) mąki migdałowej
1/2 szklanki (70 g) skrobi kukurydzianej
1 szklanka (147 g) jasnobrązowego cukru
1/3 szklanka (30g) kakao
1 łyżeczka proszku bg do pieczenia
1/2 łyżeczki bg sody oczyszczonej
1 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
2 duże rozbełtane jajka
1/4 szklanki oleju kokosowego (mój był częściowo roztopiony)
1/2 szklanki syropu z agawy i miodu (mniej więcej pół na pół, w oryginalnym przepisie melasa)
4 łyżki wody (w oryginalnym przepisie mleko roślinne)
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzałam do 175 st. C. Foremkę keksową wysmarowałam oliwą.
W dużej misce wymieszałam wszystkie suche składniki. Dodałam do nich jajka, olej kokosowy, miód z syropem z agawy, wanilię i wodę. Za pomocą miksera połączyłam składniki. Wylałam je do foremki i piekłam przez godzinę. Studziłam na kratce.
Smacznego!







Etykiety: , , , ,