Bezglutenowy chleb owsiany z nasionami chia, bez jajek i mleka

Chleb słodkawy, z niesamowicie chrupiącą skórką. Smak z dzieciństwa, chyba ciastek, czasami wydaje mi się, że rogalików z makiem. Pyszny. Zdrowy.



Składniki:

2 łyżki nasion chia
1/2 szklanka wody
2 1/2 łyżeczek drożdży
1 1/2 szklanki wody w temperaturze pokowej
3 łyżki oliwy
2 łyżki syropu klonowego (ja dałam syrop z agawy)
1 szklanka (133g) mąki arrowroot (mąki z maranty trzcinowej)
1 szklanka (124 g) mąki z prosa
1/2 szklanki (70 g) mąki z quinoa
1/2 szklanki (78 g) mąki z brązowego ryżu
1/2 szklanki (71 g) mąki z tapioki
1/3 szklanki (30 g) siemienia lnianego (ja dałam 1/4 mielonego siemienia)
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzałam do 220 st C. Po wstawieniu ciasta do piekarnika (po zamknięciu drzwi) zmniejszyłam temp do 175 st. Po 1 godzinie i 20 minutach temp zmiejszyłam do 150 i piekłam kolejne 20 minut.
Nasiona chia zalałam wodą i odstawiłam na 15 minut. W tym czasie nasiona w połączeniou z wodą zrobią się "galaretkowate". W dużej misce połaczyłam drożdże z wodą, olejem i syropem z agawy.
W mniejszej wymieszałam ze sobą mąki, siemię lniane i sól.
Kiedy drożdże zaczęły pracować dodałam do nich suche składniki. Za pomocą miksera utarłam gładkie ciasto. Na koniec wlałam nasiona z wodą. Dobrze wymieszane ciasto odstawiłam na 15-20 minut.
Ciasto piekłam w foremce keksowej. Po wstawieniu chleba do piekarnika zmniejszyłam temperaturę do 175 st a po 1 godzinie i 20 minutach zmniejszyłam temperaturę do 150 st i piekłam kolejne 20 minut.
Chleb studziłam na kratce.
Przepis pochodzi z książki Gluten free and vegan bread. Artisan recipes to Make at Home Jennifer Katzinger.

Smacznego!











Etykiety: , , , ,