Rolada wołowa


Lubię oglądać zdjęcia potraw. Czasami wybierając przepis kieruję się zdjęciem, czasami samo zdjęcie nasuwa mi pomysł do przygotowania dania z produktów, które mam w domu. Podobnie było z tym zdjęciem, znalezionym na pinterest.com. Moja wersja okazała się pikantna, aromatyczna, soczysta.










Składniki:

około 1,5 kg wołowiny (u mnie w dwóch kawałkach)
1-2 szalotki
4-5 pieczarek (ja dałam brązowe)
1/2 szklanki bułki tartej bg (ja zmieliłam bg sucharki)
2 łyżki pesto
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 papryki
plasterki boczku (opcjonalnie, u mnie 15)
sól
pieprz
papryka mielona słodka
papryka mielona ostra
zioła prowansalskie
oliwa z oliwek
2 łyżki sosu rybnego
2 łyzki sosu sojowego bg

Przygotowanie:

Z oliwy, sosu sojowego, sosu rybnego, mielonych papryk, ziół, soli i pieprzy zrobiłam marnatę. Wołowinę oczyściłam z błon i rozbiłam na cienkie płaty mięsa. Zamarynowane mięso włożyłam do lodówki na kilka godzin. Cebulę drobno posiekałam, pieczarki i paprykę pokroiłam w kostkę. Warzywa poddusiłam na łyżce oliwy. Sucharki zmieliłam w blenderze z dodatkiem pesto. Razem z posiekaną pietruszką wymieszałam ze sobą podduszone warzywa, zmielone sucharki i przyprawy. Nadzienie ulożyłam na rozbitych kawałkach mięsa i zwinęłam. Rolady opiekłam z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Na blacie ułożyłam plastry boczku tak, aby na siebie zachodziły i owinęłam nimi mięso. Ponownie rolady obsmażyłam, podlałam wodą i dusiłam około 2 godzin.

Etykiety: , ,