Ciasto ucierane bezglutenowe

Gdybym nie wiedziała, że jet to ciasto bezglutenowe - nie uwierzyłabym. Gdybym sama go nie upiekła miałabym wątpliwości. Ciasto jest wilgotne, smakuje jak babki mojej babci. Z kubkiem goracej herbaty z cyrtyną... Musicie mi uwierzyć, ciasto jest rewelacyjne. Zazwyczaj staram się nie zachwalać swoich poczynań kuchennych - gusta są różne, poza tym to nie ja jestem etatowym domowym łasuchem, ale tym razem z czystym sumieniem - spróbuj a nie pożałujesz.
Ja zmniejszyłam ilość cukru aż o 1,5 szklanki. Odstraszać może trochę ilość masła - aż 335 gram. Ale nie oszukujmy się - nie zajadamy się słodkościami codziennie i w ogromnych ilościach. Nie ma tutaj mąki ani skrobi kukurydzianej, pominęłam gumę ksantanową, która była w przepisie oryginalnym. Ja użyłam aż trzy różne mąki z białego ryżu - zwykłą, z ryżu słodkiego i z ryżu kleistego. Najwięcej (prawie cała szklanka) dodałam mąki z ryżu kleistego. Ta mąka jest duzo bardziej delikatna, wydaje mi się lżejsza od zwykłej mąki ryżowej (która mi przypomina trochę kaszkę mannę). Ciasto mimo że długo się je piecze - około 1 godz 20 min, jest wilgotne i delikatne.



Składniki:

3 szklanki mieszanki mąk (2 szklanki ryżowej, 2/3 szklanki skrobi ziemniaczanej i 1/3 szklanki tapioki)
5 jaj
335 gram miękkiego masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru (w przepisie aż 2 3/4 szklanki, moim zdaniem 1 szklanka w zupełności wystarczy)
1/2 łyżeczki soli
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam sodę - akurat miałam pod ręką)
1 łyżeczka gumy ksantanowej (ja pominęłam)
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub innego, ja pominęłam)

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzałam do 175 st. Wymieszałam ze sobą suche składniki.
Mikserem utarłam masło z cukrem. Powoli wbijałam po jednym jajku, czekając aż dobrze połaczy się z masłem. Do masy maślano-jajecznej dodawałam na zmianę mąkę i mleko. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Ja piekłam ciasto około 1 godzinę i 20 minut w foremce keksowej. Moja foremka ma wymiary 20 cm x10 cm i zostało mi trochę ciasta.
Przepis pochodzi ze strony http://thehappytummy.wordpress.com/2010/02/26/perfect-gluten-free-pound-cake/

Etykiety: , ,