Pierś kurczaka ze szparagami

Szparagi, szparagi… Uwielbiam. Wolę zielone od białych, fioletowych nie miałam jeszcze okazji spróbować. Zazwyczaj je zapiekam w piekarniku zawinięte w szynkę parmeńska lub filety z kurczaka. Tak właśnie przygotowałam je tym razem.
Białe i zielone szparagi zawinęłam w filet z kurczaka i plasterki cukinii. Doprawiłam solą i pieprzem, dusiły się w piekarniku.

DSCF5769DSCF5775
Skład:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek białych szparagów
1 cukinia
sól
pieprz


Przygotowanie:

Pierś z kurczaka dokładnie oczyściłam i pokroiłam na cienkie filety. Szparagi umyłam, obrałam i odkroiłam zgrubiałe części. Cukinię umyłam i pokroiłam w cienkie długie plasterki. Szparagi podzieliłam na równe części i zawijałam je w filet i cukinię. Doprawiłam solą i pieprzem. Dusiłam w 1600C (bez termoobiegu 180) przez około 30 min (aż mięso nie będzie surowe a szparagi twarde)
Bardzo często zamiast kurczaka używam boczek lub szynkę długo dojrzewającą.

Etykiety: ,