niedziela, 3 marca 2013

Najpyszniejszy chleb bezglutenowy–chleb gryczany


DSCF5299

Jak w tytule – najsmaczniejszy chleb jaki upiekłam i jaki jadłam. Bałam się, że będzie za bardzo gryczany, ciężki, nie wyrośnie. Moje obawy były nieuzasadnione. No, może tylko tym, że przepis był eksperymentalny i bardzo autorski…
Użyłam mieszanki mąk do ciemnego chleba, mąki i płatków gryczanych oraz mixu do chleba bez skrobi pszennej z Bezglutenu. Bałam się, że chleb będzie “zbyt intensywny” w smaku. Miękisz był wilgotny, mięciutki, skórka chrupiąca. Byłam niesamowicie dumna z siebie i swojego wypieku. I tutaj moje małe spostrzeżenia – pierwszy raz użyłam drożdży suszonych i chleb włożyłam do nagrzanego piekarnika, nie dałam mu za bardzo wyrosnąć (miałam mało czasu). Drugim razem dodałam świeże drożdże, chleb ładnie wyrósł a piekarnik był nagrzany “tylko” do 150*. I okazało się, że nie wyrósł tak fajnie jak za pierwszym razem, był bardziej wilgotny, mimo że piekłam w tej samej temperaturze i tyle samo czasu.

DSCF5302
DSCF5297

Składniki:

70 gram mąki gryczanej
80 gram
mixu do chleba ciemnego
170 gram mieszanki z Bezglutenu
30 gram płatków gryczanych
1 opakowanie drożdży suszonych
400 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
szczypta cukru
szczypta soli


Przygotowanie:

Drożdże zalałam wodą, posypałam cukrem i odrobiną mąki i odstawiłam na około 10 minut. W tzw. międzyczasie wymieszałam ze sobą mąki, sól, dodałam olej i ocet, na koniec wyrośnięte drożdże. Wszystko wymieszałam ze sobą za pomocą sylikonowej szpatułki. Ciasto przelałam do formy i odstawiłam na 5 minut. Piekłam chleb w 200* (bez termoobiegu 220*) przez 45 minut.
Chleb można posypać płatkami gryczanymi, dynią, słonecznikiem.

DSCF5300

11 komentarzy:

  1. chleb przepyszny, lepszy nie tylko od innych bezglutenowych ale również od glutenowych.
    Delikatny, pulchny w środku, skórka chrupiąca i pachnąca...

    OdpowiedzUsuń
  2. A jakich rozmiarów jest twoja forma?

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja foremka ma 8cm szer, 21 dł i 6 cm wys.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za przepis :) Zrobiłam zakwas gryczany i na podstawie Twojego przepisu upiekę z nim chlebek. Pewnie jakieś modyfikacje trzeba będzie wprowadzić. Przepis niebawem u mnie na blogu:) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na przepis. Od dłuższego czasu zbieram się w sobie żeby zrobić zakwas i pewnie niedługo mi się uda. Skorzystam z Twojego przepisu. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Zakwas: http://bezglutenowewariacje.blogspot.com/2012/11/zakwas-bezglutenowy.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, nie mogłam znaleźć na Twoim blogu. W sobotę nastawię zakwasy. Jak mi wyjdą - podzielę się innymi. Pozdrawiam.

      Usuń
  6. witam, czym można zastąpić mix do chleba ciemnego?

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam, czym można zastąpić mix do ciemnego chleba?

    OdpowiedzUsuń
  8. Innymi mąkami bezglutenowymi. Z przepisami bg jest jednak tak, że są one wymyslane pod daną mąkę (lub mieszankę mąk) i z innymi mogą nie współgrać.

    OdpowiedzUsuń