Muffinki z budyniem i czekoladą–bezglutenowe i smaczne

DSCF5238
Przepis znalazłam na stronie http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21870. Pomyślałam, że warto zrobić je w wersji bezglutenowej. Budyń ugotowałam wieczorem, dzień wcześniej z mniejszej ilości mleka – ok 400 ml. Użyłam czekoladowych pastylek, ale czekolada Goplana (bezglutenowa) będzie dobra, ja nie miałam i dlatego dałam inną.

Składniki:
DSCF5227
1 budyń ugotowany wcześniej
czekolada
300 gram mąki (ja dałam 2 łyżki tapioki i dopełniałam bg z Bezglutenu)
170 ml mleka

2 jajka
160 gram cukru (ja dałam 100 i 1 łyżkę golden syrup)
150 gram masła
2 łyżeczki proszku to pieczenia (ja dałam 1,5)
1 łyżeczka sody (nie dałam)
szczypta soli


Przygotowanie:
DSCF5233

Masło roztopiłam i rozpuściłam w nim cukier i golden syrup. W misce wymieszałam jajka z mlekiem. W drugiej, większej, wymieszałam suche składniki i dodałam do nich masę jajeczną i masło. Wszystko wymieszałam, ale nie za długo i dokładnie – mają być grudki.
Do foremki na babeczki włożyłam papilotki. Do każdej wlewałam łyżkę ciasta, na to kładłam łyżeczkę budyniu i kilka pastylek czekolady i przykrywałam ciastem. Piekłam je w 160* z termoobiegiem (bez w 180*) aż będą suche – około 25-30 minut.

Etykiety: , , , ,