Szyfonowy tort czekoladowy–bezglutenowy


Przepis pochodzi z rosyjskiego czasopisma Изысканная выпечка. Ciasto jest przepyszne, delikatne i czekoladowe. Ja zmodyfikowałam jedynie masę.

Składniki ciasta:
DSCF4450
175 gram mąki (ja dałam ok 20 g tapioki i resztę bg z Bezglutenu)
50 gram kakao
1 łyżeczkę proszku do pieczenia (płaską)
1 łyżeczkę sody (dałam niepełną)
2 jajka
2 łyżki ciemnej melasy lub miodu (ja dałam melasę z trzciny cukrowej)
75 gram drobnego cukru (ja dałam brązowy)
150 ml margaryny (ja dałam 150 gram)
150 ml mleka



Przygotowanie:

Mąkę z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia przesiałam do sporego naczynia. Dodałam resztę składników i dokładnie wszystkie połączyłam. Wg przepisu powinnam je piec w 2 okrągłych foremkach o śr. 18 cm w 1700C przez 15-20 min. Ja wszystko wlałam do jednej formy i piekłam przez 35 min. Po ostygnięciu przekroiłam ciasto na pół.


Składniki masy:

175 gram ciemnej lub mlecznej czekolady (ja dałam 350 gram)
25 gram masła (ja dałam 50)DSCF4453
250 ml śmietany (ja dałam 700 ml  śmietany)

Przygotowanie wg przepisu:

Czekoladę (175 gram)  z 75ml śmietany rozpuścić w kąpieli wodnej. Wmieszać masło (25 gram), zostawić do ostygnięcia. Pozostałą śmietanę ubić na sztywną pianę. Pierwszy spód posmarować bitą śmietaną, przykryć 2 biszkoptem i posmarować masą czekoladową. Można posypać czekoladą.

Moja wersja:

250 ml śmietany rozpuściłam z czekoladą(350 gram) w kąpieli wodnej, wmieszałam masło (50 gram), odstawiłam do ostygnięcia. Kiedy masa troszkę zgęstniała ubiłam resztę śmietany (500 ml) na sztywną pianę. W drugim pojemniku ubiłam masę czekoladową. Masę czekoladową wymieszałam z bitą śmietaną – śmietanę dodałam w dwóch porcjach do czekolady. Znowu odstawiłam do ostygnięcia. Po około 30 min. nałożyłam masę na spody ciasta. 

W tym przepisie ważne jest, żeby do ciasta dodać margarynę a nie masło. Chodzi o to, że masło roślinne, w przeciwieństwie do masła, nie twardnieje pod wpływem zimna. Dzięki temu ciasto ma ścisłą, szyfonową fakturę – stąd nazwa tortu.
DSCF4455

DSCF4458

Etykiety: , ,