Kokosowe kulki–bezglutenowe pralinki


DSCF4635

Składniki:
200 gram wiórek kokosowych (jeżeli dodajemy aromat lub alkohol to dodatkowa ilość do zagęszczenia masy)
100 ml słodkiej śmietanki
70 gram masła
70 gram cukru pudru
200 gram białej czekolady
200 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady
opcjonalnie likier pomarańczowy, rum, skórka starta z pomarańczy, migdały obrane ze skórki


DSCF4610

Przygotowanie:
Śmietankę, masło i czekoladę białą rozpuściłam w kąpieli wodnej.  Wiórki wymieszałam z cukrem. Zalałam rozpuszczoną śmietanką, dokładnie wymieszałam. Odstawiłam na chwilkę żeby wystygła masa. Formowałam kulki, w środek niektórych wkładałam migdały. Gotowe kulki układałam na tacy wyłożonej folią aluminiową i włożyłam na godzinę do lodówki. Pozostałą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i oblałam nią kulki.

Etykiety: , ,