Ciasto czekoladowe–pyszne bezglutenowe


Ciasto idealne. Pyszne. Szybkie. Doskonałe. Niesamowicie czekoladowe. Zniknęło tak szybko, że nie zdążyłam zrobić porządnego zdjęcia.

Składniki:

125 gram miękkiego masła
250 gram gorzkiej czekolady (ja dałam pół na pół z mleczną)
6 jajek
100 gram brązowego cukru
2 łyżki melasy z trzciny cukrowej
60 gram mąki (ja dałam łyżkę mąki z tapioki i dopełniłam bg z Bezglutenu)

Przygotowanie:

Czekoladę z masłem rozpuściłam w kąpieli wodnej i odstawiłam do ostygnięcia. W międzyczasie ubiłam pianę z białek i utarłam żółtka z cukrem i melasą. Do ostygniętej masy czekoladowej dodawałam po jednej łyżce masy jajecznej. Następnie dodałam partiami mąkę i na koniec białka. Masę wlałam do formy i piekłam przez 45 min w temp 165*.

DSCF4588

Przepis pochodzi ze strony http://sniadanieutiffanyego.blogspot.com/2011/02/doskonae-ciasto-czekoladowe.html

Etykiety: , ,