Warstwowa sałatka z tuńczykiem


Sałatka szybka, prosta i smaczna. Wystarczy mieć w zapasie puszkę tuńczyka i przygotowanie kolacji nie zajmie nam dużo czasu.

Składniki:
DSCF4408
2-3 puszki tuńczyka w oleju lub sosie własnym, najlepiej w kawałkach
5-6 jajek
ok. 500 gram sera żółtego
5-6 łyżek majonezu
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
opcjonalnie świeże zioła


Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Kiedy ostygną ścieramy je i ser na tarce o grubych oczkach. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Z majonezu, oliwy i przypraw robimy sos. Kolejność nie jest sztywnie ustalona, ja za każdym razem układam inaczej, staram się jedynie żeby tuńczyk był pomiędzy jajkami a serem. Układam kolejno jajka-tuńczyk-ser-sos-jajka-tuńczyk-ser-sos. Wierzch można posypać świeżymi ziołami.
Czasami do sosu dodaję czosnek wyciśnięty przez praskę, suszone zioła, łyżeczkę musztardy.

DSCF4409

Etykiety: , , , ,