Pizza wg Alice Sherwood po mojemu


DSCF3058
Ponieważ mam słabość do książek, zwłaszcza kucharskich, kupuję je bez opamiętania. Ostatnim moim nabytkiem jest “Książka kucharska dla alergików” Alice Sherwood. Książka pięknie wydana, z obszerną przedmową i wieloma cennymi wskazówkami. Dania z obrazków wołają: “Zjedz mnie, najpierw przygotuj mnie…” Pomyślałam, że jako pierwszą zrobię Pizzę Margheritę. Przygotowałam więc wszystkie składniki, uruchomiłam mikser i…. Pierwszy problem. Ciasto było zbyt wodniste.  Co prawda zamiast tapioki (braki w magazynie) dodaliśmy o tyleż więcej mąki ziemniaczanej, ale już wcześniej stosowałam te składniki zamiennie i nie było problemu. Nie dodaję też ani gumy ksantanowej ani gumy guar, ale nigdy jej brak nie zmieniał konsystencji ciasta, przynajmniej nie tak bardzo…
Niemniej jednak postanowiliśmy ratować sytuację i dosypaliśmy mąkę teff i bg z Bezglutenu. Ciasto wyszło smaczne. Od spodu było fajnie chrupiące, z wierzchu – z racji dodania wielu składników, wilgotne i smaczne. Doskonale wyrosło. Z pewnością to ciasto na pizzę wypróbujemy jeszcze raz.

DSCF3050

Niżej podam oryginalny przepis a w nawiasie będą nasze modyfikacje.

Składniki:
115 gram mąki ryżowejDSCF3053
85 gram mąki ziemniaczanej
30 gram mąki tapioka (ja dodałam o tyleż więcej ziemniaczanej)
łyżeczka gumy ksantanowej (ja nie używam, więc nie dodałam)
łyżeczka  cukru pudru (ja dodałam cukier brązowy)
łyżka oliwy plus trochę do posmarowania blaszki
półtorej łyżeczki suszonych drożdży (ja dałam pół kostki świeżych)
215 gram letniej wody (myślę, że właśnie w tym momencie mógł wkraść się chochlik, ponieważ w przepisie na ciasto glutenowe wody jest 120 gram, a mąki po zsumowaniu wychodzi podobna ilość)
około 5 łyżek mąki bezglutenowej z Bezglutenu (nasz dodatek)
2 łyżki mąki z teff (nasz dodatek)
trochę mąki kukurydzianej do podsypania

Wysmarować olejem formę do pizzy lub blachę do pieczenia. Zmieszać mąki z gumą ksantanową, solą, cukrem drożdżami i oliwą w robocie kuchennym. Dodać wodę i wymieszać aby powstało miękkie ciasto. Wyrabiać ciasto w robocie jeszcze przez minutę. Przełożyć na posypaną mąką stolnicę i uformować kulę z ciasta. Nam się to nie udało, ponieważ ciasto było zbyt rzadkie – ja wylałam je na tortownice i rozprowadziłam łyżką. Ciasto polałam keczupem i odstawiłam na chwilę do wyrośnięcia.

Farsz:
100 gram suchej kiełbasyDSCF3054
5 plastrów speck bauren (można użyć innej szynki długo dojrzewającej lub ulubionej)
5 plastrów polędwicy z Toskanii (lub innej ulubionej)
300 gram sera tartego
7 plasterków sera Port Salut   (można ominąć)
120 gram mozzarelli
1 pomidor
1 cebula
4 pieczarki
5 kurek (wcześniej przesmażyłam je na maśle)
sól, pieprz, ulubione zioła


Z ciasta wyszły mi 2 pizze. Jedna była bez pomidorów i kurek a z większą ilością sera tartego i wędlin.
Na cieście rozprowadziłam keczup (nie miałam sosu pomidorowego), posypałam serem i ułożyłam składniki. Całość przyprawiliśmy solą, pieprzem i przyprawami.
Całość piekliśmy w 210* przez około 20 min., aż ciasto było upieczone.
Z pewnością wypróbuję jeszcze kilka przepisów z tej książki i podzielę się z Wami wrażeniami.

Etykiety: , ,