Amarettini



DSCF3066

Mocno migdałowe. Pyszne. Można je, ponoć, przechowywać w szczelnym słoiku około 2 tygodni. Ponoć, bo nam się nie udało przechować dłużej niż 2 dni. I nie ma znaczenia z którego przepisu zostały zrobione.
Pierwszy raz zjedliśmy je przez przypadek. Były to jedyne ciastkowe słodkości be glutenu, jakie udało się nam znaleźć w sklepie. A bardzo potrzebowaliśmy czegoś słodkiego. Posmakowały nam od razu. W domu usiadłam do komputera i poszukałam przepisu. Okazało się, że jest w czym wybierać.

Pierwszy raz upiekłam je wg wskazówek Bea w kuchni. Użyłam drugiego przepisu. Dzisiaj wypróbowałam przepis z książki “Prezenty z kuchni” Jutty Gay.


Składniki:
DSCF3059
4 białka
szczypta soli
300 gram cukru pudru (ja dałam 100 gram)
25 gram mąki bg
300 gram migdałów zmielonych
aromat migdałowy
cukier puder do posypania




DSCF3061Przygotowanie:


Białka ubiłam na sztywną pianę z odrobiną soli. W dużej misce wymieszałam mąkę, migdały i
cukier.
Powoli i partiami dodawać do suchych składników pianę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać olejek migdałowy. 
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układałam kulki i oprószyłam je cukrem pudrem.
Piekłam je w temp 180* przez 20 minut.



DSCF3063

Etykiety: , ,