Maślane bułki bezglutenowe



Przepis na te bułeczki pochodzi z książki “Radość gotowania”  - są to przepisy na Thermomix. Bułki robiłam pierwszy raz, zamieniłam tylko mąkę mąką bezglutenową. Wyszły rewelacyjne. Na śniadanie jedliśmy je jeszcze ciepłe – masełko topiło się na bułce. Wieczorem zaczynały się kruszyć, ale “odświeżyłam” je w tosterze i były dobre. Moim zdaniem bułeczki pachną jak ciasto drożdżowe i w wersji oryginalnej miały być na słodko. Ja jednak zmniejszyłam ilość cukru, zrezygnowałam z cukru waniliowego.
W związku z tym, że nie wszyscy mają Thermomix podam przepis nieco zmodyfikowany.

Składniki:DSCF2782
1 szklanka mleka
500 gram mąki bg (ja dałam ok 450 gram)
2 żółtka jaj
50 gram świeżych drożdży (ja dałam 42 – takie miałam opakowanie)
80 gram masła w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka cukru
szczypta soli



DSCF2786
W rondelku należy podgrzać mleko, dodać do niego drożdże, cukier i wymieszać, zasypać 1 łyżką mąki i odstawić. W czasie kiedy drożdże pracują do miski wsypać mąkę, dodać jajka, sól, masło. Dodać rozczyn i dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Kiesy wszystkie składniki są dobrze wymieszane, odstawić ciasto na około 30 min w ciepłe miejsce.
Po tym czasie formowałam bułeczki. Żeby ciast się za bardzo nie kleiło do rąk wysmarowałam je olejem. Takie bułeczki kładłam na blaszkę i piekłam je 25 min w piekarniku nagrzanym do 200*C. Na dół piekarnika włożyłam naczynie z wodą.


DSCF2790

DSCF2794

Etykiety: , ,