Bezglutenowy chleb razowy


DSCF2531DSCF2533
DSCF2529DSCF2531
Mąki do chleba razowego zdążyły już nabrać mocy urzędowej. Można więc upiec z niej chleb. Skórka była chrupiąca. Miąższ wilgotny i miękki. Zjadamy taki chlebek zanim ostygnie. Ziarenka dyni chrupią między zębami. Rewelacja. Taki chleb najlepiej smakuje z masełkiem. Jest to przepis z książeczki, która była dołączona do maszynki do pieczenia chleba. Maszynki już dawno nie ma, ale kartka z przepisem się zachowała. Poniżej przepis z moimi modyfikacjami.

Składniki:
500 gram mąki:DSCF2545
150 gram mąki razowej Schar
150 gram mąki razowej
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki teff
2 łyżki mąki z amarantusa
50 gram drożdży
szczypta soli
1 łyżka cukru (ja dałam ciemnego brązowego)
250 ml mleka
200 ml wody
30 ml oliwy
słonecznik, dynia, siemię lniane do posypania

Mleko podgrzewam i rozpuszczam w nich cukier i drożdże, dodaję 2 łyżki mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce, żeby zaczyn “ruszył”. W misce mieszam mąki z solą i ziarnami (ja dałam dyni). Do mąk dodaję ciepłą wodę, oliwę i zaczyn. Dokładnie mieszam mikserem. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencję odstawiam na chwilkę do wyrośnięcia. Przekładam do formy i piekę w 200*C około godzinę.
Ja piekę chleb w garnku rzymskim. Garnek moczę w ciepłej wodzie co najmniej 15 minut, następnie dokładnie smaruję oliwą i wykładam d niego ciasto. Wkładam do ZIMNEGO piekarnika – w nagrzanym piekarniku może pęc garnek. Dzięki pieczeniu w garnku rzymskim chleb jest wilgotny, ma chrupiącą skórkę i bardzo mi przypomina chleb z dzieciństwa.
DSCF2541

Etykiety: , ,