Z cyklu "ZRÓB TO SAM" cukier waniliowy, cukier cynamonowy

"ZRÓB TO SAM" 
Już od pewnego czasu część przypraw i mieszanek robię sama. Wiem, że oprócz tego co dodałam nie ma żadnych niespodzianek - ulepszaczy smaku, środków zapobiegających zbrylaniu, itd. O tym, jak zrobić domową vegetę czy sól ziołową pisałam wcześniej. Dzisiaj chcę się podzielić z Wami sposobami na cukier cynamonowy, waniliowy i cukier puder waniliowy. Żałuję, że nie mogę, razem ze zdjęciami,  przekazać Wam cudownego zapachu cynamonu i wanilii.


Cukier waniliowy:
ok 300 gram cukru miałkiego
3-4 laski wanilii




Cukier przesypuję do szczelnego słoiczka i wrzucam do niego wanilię. Zamykam. Co jakiś czas potrząsam, żeby każde ziarenko cukru "dotknęło" lasek wanilii. Pycha. Cukier w miarę ubywania uzupełniam, dorzucam też laski wanilii. Doskonały dodatek do deserów.

Cukier cynamonowy:
ok 300 gram cukru miałkiego
3-4 kory cynamonu




Cukier przesypuję do szczelnego słoiczka i wrzucam do niego cynamon. Potrząsam mocno i co jakiś czas powtarzam ta czynność. Jak widzę, że cukru albo cynamonu jest za mało - uzupełniam. Do deserów - niezbędny dodatek.

Waniliowy cukier puder
ok 300 gram cukru
3-4 laski wanilii




Cukier mielę w blenderze. Przesypuję do słoika, dodaje wanilię. W miarę ubywania cukru uzupełniam go.

Prawda, że nic trudnego? A daję słowo, że nasze desery smakują zdecydowanie lepiej.
Pozdrawiam.

                                 

Etykiety: ,